Când este vorba de sezonul de încălzire, apare problema actuală a economiei. Încălzirea casei cu ajutorul focului este, de fapt, cel mai eficient mod de a reduce facturile la gaz. Piaţa contemporană propune sobe şi şemineuri pentru încălzirea spaţiilor de locuit. Haideţi să ne edificăm asupra particularităţilor acestor aparate.
Încălzirea casei cu şemineu. Cum funcţionează aceasta?
Majoritatea şemineurilor funcţionează după principiul convectorului. Căldura generată de focar interacţionează cu aerul, care intră în coşul şemineului în partea inferioară, şi deja aerul încălzit se întoarce în încăpere prin grilajele carcasei superioare. Afluxul de aer trebuie să fie liber. O greşeală frecventă a montatorilor este legată de faptul că, instalând grilajele de ieşire a aerului fierbinte în partea superioară a şemineului, ei "uită" de nevoia de a asigura un aflux de aer de o secţiune nu mai mică în partea inferioară a şemineului. Corpul şemineurilor cu convecţie poate fi executat din diferite materiale (gips-carton cu izolare, plăci de vermiculit, plăci din silicat de calciu şi etc.). Cu toată diferenţa de materiale, principiul de funcţionare a acestor şemineuri este acelaşi. Cea mai mare parte a căldurii de la focar se transmite prin fluxul de aer din interiorul şemineului, care pătrunde în încăpere încălzit până la o temperatură de 80-120º С. După aprinderea unui asemenea şemineu, încăperea se încălzeşte foarte repede, însă după ce şemineul încetează să funcţioneze, la fel de repede se răceşte.
De acest neajuns este lipsit şemineul cu acumulare de căldură. Carcasa acestuia este executată din materiale rigide cu o putere termică înaltă. Asemenea capacităţi au plăcile de şamotă (a nu se confunda cu cele de vermiculit. Vermiculitul este un izolator, şi nu un acumulator de căldură). Principiul de funcţionare al unor asemenea şemineuri este similar cu cel al sobelor de cărămidă clasice. După ce un asemenea şemineu s-a stins, căldura se degajă de la pereţii exteriori ai carcasei încă timp de câteva ore.
Numărul de camere care pot fi încălzite cu un singur şemineu depinde de sistemul de distribuție a aerului fierbinte. Dacă şemineul este construit după principiul convecţiei naturale a aerului, atunci cu un asemenea şemineu se poate încălzi: o încăpere care se află nemijlocit deasupra şemineului sau la acelaşi nivel, la o distanţă de 3 m. Când este nevoie de a încălzi încăperi la o distanţă considerabilă de la şemineu, se folosesc sistemele de convecţie forţată. Funcţionarea şemineului într-un asemenea sistem este însoţită de o mărire a traficului de aer în încăpere. Acest lucru este considerat drept principalul neajuns, în special pentru persoanele care suferă de alergie.
Încălzirea casei cu sobă. Cum funcţionează aceasta?
Principala diferenţă a sobei față de şemineu este că „corpul” acesteia nu este ascuns de manta şi se află în contact direct şi nelimitat cu volumul de aer din încăpere.
Căldura de la sobele din fontă radiază din toate părţile şi se propagă rapid. Un asemenea tip de aparat cel mai bine se potriveşte pentru încălzirea unor spaţii deschise mari. Într-o cameră strâmtă poate fi prea cald în imediata apropiere de soba din fontă.
De un asemenea neajuns sunt lipsite sobele cu convecţie. Soba cu convecţie este un şemineu în miniatură. "Corpul" ei din fontă este ascuns într-o carcasă unde are loc încălzirea aerului. Aerul rece pătrunde prin orificiile din partea inferioară a corpului şi se întoarce în încăpere deja fierbinte prin orificiile din partea superioară. În apropierea unei asemenea sobe este confortabil să stai. Efectul convecţiei poate fi mărit cu ajutorul compresorului (ventilatorului) instalat în interiorul sobei. Datorită circulaţiei, aerul fierbinte de la asemenea aparate se propagă mai bine spre locurile îndepărtate ale încăperii.
Este de dorit ca sobele de încălzit să se instaleze în centrul casei, pentru asemenea dispozitive fiind binevenit un număr minim de uşi şi pereţi despărţitori. Sobele se potrivesc cel mai bine pentru încălzirea unor camere individuale, sau a unor vile mici, a garajelor, construcţiilor gospodărești.
Şemineu sau sobă? Cum de ales?
Alegeţi şemineul dacă:
- Doriţi să aveţi un design unic, elaborat şi adaptat la interiorul dumneavoastră;
- Decizia de instalare se ia la etapele incipiente ale construcţiei;
- Sarcina aparatului este de a încălzi casa sau câteva camere dispuse la diferite etaje;
- Doriţi să instalaţi sistemul de Convecţie Forţată a Aerului Fierbinte în încăpere sau să conectaţi la încălzirea centralizată a casei şemineul cu "Manta de Apă".
Alegeţi soba dacă:
- Există puţin loc pentru o unitate de utilaj suplimentară;
- Doriţi, într-un mod atractiv şi accesibil, să instalaţi o sursă alternativă de căldură în cameră;
- Lucrările de finisare în casă s-au terminat;
- Este nevoie de instalarea, cu cheltuieli minime, a unui aparat de încălzit;
- Baza pe care se va instala aparatul nu va suporta o greutate mare;
- Se planifică, în timpul apropiat, schimbarea decorului încăperii, sau mutarea utilajului într-un alt loc.
Urmăriți-ne pe Instagram. Vom fi bucuroși să Vă răspundem la întrebări!
Tel.: (+373) 78-33-69-69
Email: info@kamin.md
Viber: (+373) 78-33-69-69
Adresa: Chisinau, bd. Dacia 27
1 Comentariu (e)
Здравствуйте! Можно у вас заказать дверку из огнеупорного стекла для камина?
Lasa un comentariu